Orientační spirometrické vyšetření nejen při potížích s dechem

16. 9. 2024
Trápí vás občasná dušnost, chronický kašel nebo jiné respirační obtíže? Nemusíte zoufat! Prémiová zdravotní péče AGEL Plus vám nabízí řešení v podobě orientačního spirometrické-ho vyšetření, které je dostupné na poliklinikách AGEL. Spirometrie je klíčovým nástrojem pro záchyt eventuálních obtíží v oblasti dýchacích cest, jako jsou astma, chronická bronchitida či snížená plicní kapacita. Toto vyšetření, které je naprosto bezbolestné a trvá jen několik sekund, může být pro vás neocenitelným pomocníkem při diagnostice a sledování vašeho zdravotního stavu.
Orientační spirometrické vyšetření nejen při potížích s dechem

Spirometrie měří objem vdechnutého a vydechnutého vzduchu v závislosti na čase. Naměřené hodnoty pak dovolují lékaři orientačně posoudit eventuální onemocnění plic a jejich závažnost. Představte si spirometr jako detektivního partnera vašeho lékaře. Tento speciální přístroj dokáže odhalit různé poruchy dýchacích cest, které mohou být způsobeny nepříznivými pracovními podmínkami, genetickými predispozicemi nebo škodlivými návyky, jako je například kouření.

Proč je spirometrické vyšetření tak důležité? Provádí se u pacientů, kteří žádné obtíže nepociťují (v rámci tzv. screeningu), ale zejména u těch, kteří trpí respiračními problémy. Mezi tyto problémy patří dušnost, chronický kašel, bolest na hrudi nebo astma. Spirometrie umí efektivně odlišit dva hlavní typy plicních onemocnění: restrikční a obstrukční poruchy. Restrikční porucha je onemocnění, při kterém dochází ke zhoršenému rozvíjení plic, například v důsledku plicní fibrózy či snížené poddajnosti hrudníku. Obstrukční porucha znamená zúžení dýchacích cest, často vlivem chronického zánětu průdušek nebo astmatu.

Představte si, že vstoupíte do ordinace polikliniky AGEL. Lékař vás s úsměvem přivítá a vysvětlí, jak bude vyšetření probíhat. Po několika běžných nádeších a výdeších vás požádá, abyste provedli maximální nádech, následovaný maximálním výdechem. Během několika sekund jsou data zaznamenána v spirometru a lékař může posoudit vaše výsledky. Tento jednoduchý proces může významně přispět k včasnému záchytu závažných respiračních onemocnění.

Není třeba se obávat ani o děti či těhotné ženy. Spirometrie je bezpečná a výsledky jsou posuzovány s ohledem na individuální faktory, jako je věk, pohlaví, výška, hmotnost a životní styl. Například profesionální sportovec bude mít odlišný dechový objem než pacient se sedavým způsobem života.

Program AGEL Plus vám navíc zajistí, že budete mít přístup k individualizované zdravotní péči. Na poliklinikách AGEL se můžete spolehnout na odborníky, kteří vám poskytnou péči šitou na míru. Spirometrické vyšetření je tedy jedním z mnoha kroků k tomu, abyste mohli lépe pečovat o své zdraví a předcházet potenciálním komplikacím.

Pokud trpíte některými z výše zmíněných příznaků nebo jen chcete mít jistotu, že vaše plíce fungují správně, neváhejte a připojte se k programu AGEL Plus, jehož součástí je i orientační spirometrické vyšetření na některé z poliklinik AGEL. Prevence je totiž klíčem k dlouhodobému zdraví a pohodě. Přijďte a přesvědčte se sami, jak vám prémiová zdravotní péče AGEL Plus může pomoci lépe dýchat a žít plnohodnotnější život.


Vyzkoušejte naši prémiovou zdravotní péči:

Rozšířené preventivní prohlídky Celoroční zdravotní péče

Nebo nás kontaktujte, pro více informací.