Dentální hygiena jako moderní preventivní péče o chrup

25. 7. 2024
Dentální hygiena není jen o vzhledu, ale je klíčová pro udržení zdravého chrupu. Moderní metody péče se zaměřují na prevenci a dlouhodobé zdraví dutiny ústní. Pravidelné návštěvy dentální hygieny by měly být součástí základní péče o ústní zdraví každého jedince. V programu AGEL Plus se na poliklinikách AGEL nabízí prémiová zdravotní péče, která se zaměřuje na prevenci, včasnou diagnostiku a léčbu problémů chrupu.
Dentální hygiena jako moderní preventivní péče o chrup

Moderní medicína nám poskytla znalosti o příčinách zubních kazů, zánětů dásní a paradontózy. Těmto onemocněním lze účinně předcházet, což činí dentální hygienu nepostradatelnou. Pokud se kaz objeví, je to důsledkem nedostatečné nebo špatné ústní hygieny a jeho vyvrtání u zubního lékaře je nezbytné. Pravidelná dentální hygiena pomáhá zabránit vzniku nových kazů. Opakující se problémy mohou vést k dalším komplikacím a vytvořit tak začarovaný kruh pro pacienta i lékaře. Naše odborné hygienistky v programu prémiové zdravotní péče AGEL Plus vás na poliklinikách AGEL naučí, jak si doma správně čistit zuby, aby výsledky jejich práce vydržely co nejdéle.

Dentální hygiena zahrnuje nejen odstranění zubního kamene, plaku a pigmentací, ale také motivaci a edukaci, aby si takto vyčištěné zuby člověk udržel poté i doma. Pokud se správná péče nedodržuje, nánosy jsou ihned zpátky a s nimi i spojené problémy. Pravidelné kontroly a dodržování doporučených postupů v rámci dentální hygieny výrazně snižují riziko vzniku těchto problémů.

Ať už se tedy jedná o zubní kaz, zánět dásní nebo paradontózu, hlavní příčinou jsou bakterie zubního plaku, který nebyl dostatečně odstraněn. Plak se tvoří každý den, a proto je nezbytné každý den nejen správně zuby čistit, ale také používat správné kartáčky. Klíčové je mechanické odstranění plaku, a to opravdu každý den, 2x denně. Pokud se plak neodstraní do 24 hodin, stává se agresivním a začíná způsobovat onemocnění.

A jaké jsou tedy nejdůležitější pomůcky pro čištění zubů?

Měkký manuální kartáček s rovně střiženými vlákny a mezizubní kartáčky správné velikosti. Ačkoliv jsou mezizubní kartáčky často považovány za nadstandard, ve skutečnosti jsou stejně důležité jako klasický kartáček. Bez jejich používání zůstává v mezizubních prostorech plak, který nelze ničím jiným odstranit, a to ani zubní nití. Zánět dásní se projevuje krvácením při použití mezizubního kartáčku, což je signál přítomnosti bakterií. Pravidelné používání mezizubních kartáčků se zánět dásní do dvou týdnů vyléčí a poté je čištění bezbolestné. Důležité je ale používat správné velikosti, aby to mělo vůbec efekt. Správné vyměření mezizubních kartáčků je součástí dentální hygieny v rámci prémiové zdravotní péče v programu AGEL Plus. Je důležité pamatovat na to, že pokud se používat nebudou, zánět dásní může snadno přejít v paradontózu, která poškozuje nejen dáseň, ale i kost.

Při čištění zubů manuálním kartáčkem je potřeba držet kartáček pod úhlem směrem k dásni a provádět jemné krouživé pohyby na všech plochách zubů. Není nutné sledovat čas, ale čistit tak dlouho, dokud nejsou zuby čisté. Ideální je vzít si večer kartáček k televizi bez zubní pasty a čistit do té doby, dokud nejsou zuby na dotek jazykem hladké.

Strava má rovněž významný dopad na zdraví zubů. Je vhodné vyhnout se slazeným nápojům a po jídle počkat alespoň půl hodiny, než se zuby začnou čistit. U velmi sladkých nebo kyselých potravin je vhodné počkat až hodinu a během této doby vypláchnout ústa alespoň čistou vodou, aby se neutralizovalo pH a nedošlo tak k poškození zubní skloviny.

Prevence je klíčem k dlouhodobému zdraví celé dutiny ústní. Pravidelná péče o zuby a návštěvy dentální hygieny jsou nezbytné pro udržení krásného a zdravého úsměvu na tváři. V programu AGEL Plus na poliklinikách AGEL poskytujeme prémiovou zdravotní péči, která se zaměřuje na prevenci, včasnou diagnostiku a dlouhodobé zdraví vašich zubů. Nečekejte, až se objeví problémy, a dopřejte svému chrupu prémiovou péči už dnes.


Vyzkoušejte naši prémiovou zdravotní péči:

Rozšířené preventivní prohlídky Celoroční zdravotní péče

Nebo nás kontaktujte, pro více informací.