Kdy a proč se očkovat proti klíšťové encefalitidě?

9. 8. 2024
Očkování proti klíšťové encefalitidě je jedním z nejdůležitějších kroků, které můžete udělat pro své zdraví, zejména pokud plánujete trávit čas venku v přírodě. Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které může mít fatální následky. Díky prémiové zdravotní péči v rámci programu AGEL Plus na poliklinikách AGEL máte jedinečnou příležitost chránit sebe a své blízké před touto hrozbou.
Kdy a proč se očkovat proti klíšťové encefalitidě?

Proč je očkování proti klíšťové encefalitidě tak důležité?

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění přenášené klíšťaty, které může způsobit vážné neurologické problémy, včetně zánětu mozku a mozkových blan. Následky mohou zahrnovat dlouhodobé nebo trvalé poruchy mozkových funkcí – ať již vědomí, myšlení, chování, nebo i poškození hybnosti některých částí těla. V extrémních případech může být onemocnění fatální. Očkování naštěstí nabízí účinnou ochranu proti této nemoci, a to zejména v zemích, kde je výskyt klíšťové encefalitidy vysoký. Mezi tyto země patří bohužel i Česká republika, která je v současnosti na prvním místě mezi státy Evropské unie ve výskytu tohoto onemocnění.

Kdy se očkovat?

Očkování proti klíšťové encefalitidě je vhodné provést kdykoli během roku, avšak nejlepší je zahájit očkovací schéma ještě před sezónou klíšťat, která začíná na jaře a vrcholí během léta. Standardní vakcinační schéma zahrnuje tři dávky. První dvě dávky jsou obvykle aplikovány s odstupem 1 až 3 měsíců (v letních měsících je podání druhé dávky doporučeno již po 14 dnech), třetí dávka pak následuje za 5 až 12 měsíců po druhé dávce. Po této základní sérii je nutné přeočkování každých 3 až 5 let pro udržení dlouhodobé ochrany.

Jaké jsou výhody očkování v rámci programu AGEL Plus?

V rámci programu AGEL Plus získáte nejen očkování, ale i komplexní přístup k preventivní péči. Program AGEL Plus nabízí prémiovou zdravotní péči na poliklinikách AGEL, kde jsou k dispozici vysoce kvalifikovaní lékaři a moderní zdravotnické zařízení. Můžete se spolehnout na špičkovou péči a individuální přístup.

  1. Komplexní zdravotní péče: Program AGEL Plus zahrnuje nejen očkování, ale také pravidelné zdravotní prohlídky a konzultace s odbornými lékaři. Tím je zajištěna komplexní péče o vaše zdraví.
  2. Rychlá dostupnost: Díky přednostním termínům a kratším čekacím dobám se můžete nechat očkovat rychle a efektivně, bez zbytečného odkladu.
  3. Individuální přístup: Lékaři v programu AGEL Plus věnují každému pacientovi individuální péči, což znamená, že vaše zdravotní potřeby budou maximálně zohledněny.
  4. Moderní vybavení: Polikliniky AGEL jsou vybaveny nejmodernějšími diagnostickými a léčebnými přístroji, což zaručuje možnost rozsáhlé a komplexní péče o pacienta.

Příběh z praxe

Představme si situaci: Jana je aktivní žena, která miluje turistiku a často tráví volný čas v přírodě, a tudíž není neobvyklé, že si občas musí odstranit nějaké klíště. Jednoho dne se však začala cítit unavená a měla horečku. Po několika dnech se její stav zhoršil natolik, že musela být hospitalizována. Diagnóza? Klíšťová encefalitida. Jana podstoupila dlouhou a náročnou léčbu, která zanechala trvalé následky.

Po této zkušenosti se Janina rodina rozhodla aktivně předcházet podobným situacím. Přihlásili se do programu AGEL Plus, kde byli všichni členové rodiny očkováni proti klíšťové encefalitidě. Nyní mohou bez obav pokračovat ve svých outdoorových aktivitách, protože vědí, že očkováním sníží riziko tohoto onemocnění na minimum.

Závěr

Očkování proti klíšťové encefalitidě je klíčovým krokem k ochraně vašeho zdraví, a to zejména pokud žijete nebo trávíte čas v oblastech s vysokým výskytem klíšťat. Program AGEL Plus na poliklinikách AGEL nabízí prémiovou zdravotní péči, která zahrnuje nejen očkování, ale i komplexní zdravotní prohlídky a individuální přístup. Nečekejte, až se něco stane – prevence je vždy lepší než léčba. Přihlaste se do programu AGEL Plus a zajistěte si klidný a zdravý život pro sebe i své blízké.