Syndrom suchého oka: Daň z moderního životního stylu

15. 4. 2024
Syndrom suchého oka trápí stále více lidí. Jejich počet se v uplynulých dvaceti letech více než zdvojnásobil. Také Poliklinika AGEL Praha zaznamenává rostoucí počet pacientů, kteří se s příznaky suchého oka obracejí na specialisty.
Syndrom suchého oka: Daň z moderního životního stylu

Příznaky suchého oka se obvykle začnou projevovat u osob středního věku. Častější je však výskyt u pacientů starších, zhruba nad 60 let a výše. Současný trend nárůstu případů mezi mladšími lidmi je připisován častější práci z domova a online výuce. Jak vysvětlují odborníci z oční ambulance pražské Polikliniky AGEL na Italské ulici, v nemalé míře tento jev ovlivňuje i životní styl jedince či okolní prostředí a to z pohledu častého dívání do displejů našich mobilních telefonů a obrazovek televizí a počítačů, dále prašné prostředí, klimatizované či přetopené prostory. Co také může mít vliv na výskyt tohoto syndromu je nošení kontaktních čoček a u žen to může souviset s hormonálními změnami, vše zmíněné může mít přímý vliv na kvalitu slzného filmu, což vede k reflexní sekreci slz a častější frekvenci mrkání, slzení očí, pálení, řezání a pocitu diskomfortu.

Syndrom suchého oka je onemocnění, které by lidé neměli ignorovat. Nevhodná léčba suchého oka může vést k nestabilitě slzného filmu, jeho nadprodukci nebo paradoxně nedostatečné tvorbě slzného filmu. To způsobuje osychání rohovky, které může mít i vážné následky, v krajním případě může způsobit až vznik rohovkového vředu.

Vyšetření syndromu suchého oka je rychlé a bezbolestné, začíná pohovorem s lékařem, po němž následuje vyšetření pomocí štěrbinové lampy. Oftalmolog má dále možnost provést diagnostiku pomocí fluoresceinových proužků, které stanoví kvalitu slzného filmu a také Schirmerův test suchého oka, jenž může jednoznačně prokázat snížený objem slz. Lékař na základě zvolených vyšetření stanoví diagnózu a navrhne vhodnou léčbu, kam nejčastěji patří užívání očních kapek nebo mastí, případně určí další postup.

Součástí rozšířených preventivních prohlídek v programu AGEL Plus je i oftalmologické vyšetření, kde posuzujeme stav očí, zrakovou ostrost a celkové zdraví Vašich očí a zraku.


Vyzkoušejte také naše programy:

Rozšířené preventivní prohlídky Celoroční zdravotní péče

Nebo nás kontaktujte, pro více informací.